Termeni și condiții
Conținut:
Articolul 1 - Definiții
Articolul 2 - Identitatea antreprenorului
Articolul 3 - Aplicabilitate
Articolul 4 - Ofertă
Articolul 5 - Acord
Articolul 6 - Dreptul de a renunța la contract
Articolul 7 - Costuri în caz de renunțare
Articolul 8 - Excluderea dreptului de a renunța la contract
Articolul 9 - Preț
Articolul 10 - Respectarea reglementărilor și garanția
Articolul 11 - Livrare și executare
Articolul 12 - Durata tranzacțiilor: durată, încetare și reînnoire
Articolul 13 - Plata
Articolul 14 - Procedura de reclamație
Articolul 15 - Litigii
Articolul 16 - Declarația de limitare a răspunderii
Articolul 1 - Definiții
În aceste condiții se aplică următoarele definiții:
Termenul de suspensie: termenul în care consumatorul își poate exercita dreptul de a renunța la contract;
Consumator: persoană fizică care nu acționează în cadrul exercițiului unei profesii sau al unei afaceri și încheie un contract la distanță cu antreprenorul;
Zi: zi calendaristică;
Durata tranzacției: contract încheiat la distanță referitor la o serie de produse și/sau servicii, a căror livrare și/sau obligația de cumpărare este distribuită pe o perioadă mai lungă de timp;
Mediu de stocare permanent: orice mijloc care permite consumatorului sau antreprenorului să păstreze informații destinate lui personal într-un mod care permite consultarea ulterioară și reproducerea neschimbată a informațiilor stocate.
Dreptul de a renunța la contract: posibilitatea consumatorului de a renunța la un contract încheiat la distanță în termenul pentru renunțare;
Antreprenor: persoană fizică sau juridică care oferă consumatorilor produse și/sau servicii la distanță;
Contract încheiat la distanță: acord pe baza căruia, în cadrul unui sistem organizat de către antreprenor pentru vânzarea de produse și/sau servicii la distanță, se utilizează exclusiv una sau mai multe tehnici de comunicare la distanță până la încheierea contractului;
Tehnica de comunicare la distanță: mijloc care poate fi utilizat pentru a încheia un contract fără ca consumatorul și antreprenorul să se întâlnească în același timp în aceeași încăpere.
Termeni generali de afaceri: acești termeni generali de afaceri ai antreprenorului.
Articolul 2 - Identitatea antreprenorului
Noraluca Bucuresti
THB VENTURES LLP, OC449011
Se află la adresa:
32 KINBURN STREET
LONDRA, MAREA BRITANIE SE16 6DW
( Aceasta nu este o adresă de returnare )
Adresa de returnare:
Fluorietweg 14B, 1812 RR, Alkmaar, Netherlands
Adresă de e-mail: info@noraluca-bucuresti.ro
Articolul 3 - Aplicabilitate
Acești termeni generali se aplică fiecărei oferte a antreprenorului și fiecărui contract și comandă încheiată la distanță între antreprenor și consumator.
Înainte de a încheia un contract la distanță, textul acestor termeni generali va fi pus la dispoziția consumatorului. Dacă acest lucru nu este posibil în mod rezonabil, se va menționa înainte de încheierea contractului la distanță că termenii generali de afaceri sunt disponibili pentru consultare la sediul antreprenorului și că, la cerere, vor fi trimise consumatorului cât mai curând posibil, fără costuri.
Dacă contractul este încheiat la distanță prin intermediul unui sistem electronic, textul acestor termeni generali de afaceri va fi pus la dispoziția consumatorului electronic astfel încât acesta să poată să-l salveze cu ușurință pe un suport de date permanent. Dacă acest lucru nu este posibil în mod rezonabil, se va menționa înainte de încheierea contractului că termenii generali de afaceri pot fi consultati electronic și că, la cererea consumatorului, vor fi trimise electronic sau în alt mod, fără costuri.
În cazul în care, pe lângă acești termeni generali, se aplică termeni specifici pentru produse sau servicii, se aplică în mod corespunzător al doilea și al treilea paragraf, iar în cazul unui conflict al termenilor generali, consumatorul se poate întotdeauna baza pe o dispoziție valabilă care este cea mai favorabilă pentru el.
Dacă una sau mai multe dispoziții ale acestor termeni generali devin complet sau parțial invalide sau sunt anulate în orice moment, contractul și acești termeni rămân valabili în continuare, iar dispoziția afectată va fi înlocuită de comun acord de o dispoziție care se apropie cât mai mult de domeniul de aplicare al celei originale.
Situațiile care nu sunt reglementate în acești termeni generali trebuie evaluate „în spiritul” acestor termeni generali.
Neclaritățile legate de interpretarea sau conținutul uneia sau mai multor dispoziții din termenii noștri generali de afaceri trebuie interpretate „în spiritul” acestor termeni generali.
Articolul 4 - Ofertă
Dacă oferta are o durată limitată de valabilitate sau este supusă unor condiții, acest lucru va fi menționat explicit în ofertă.
Oferta este fără obligații. Antreprenorul are dreptul de a modifica și ajusta oferta.
Oferta conține o descriere completă și exactă a produselor și/sau serviciilor oferite. Descrierea este suficient de detaliată pentru ca consumatorul să poată evalua corect oferta. Dacă antreprenorul utilizează imagini, acestea sunt o reflecție fidelă a produselor și/sau serviciilor oferite. Erorile evidente sau greșelile evidente în ofertă nu sunt obligatorii pentru antreprenor.
Toate reprezentările, specificațiile și datele din ofertă sunt orientative și nu pot duce la despăgubiri sau la rezilierea contractului.
Imaginile produselor sunt o reprezentare fidelă a produselor oferite. Operatorul nu poate garanta că culorile afișate corespund exact culorilor reale ale produselor.
Fiecare ofertă conține informații astfel încât consumatorul să fie conștient de drepturile și obligațiile sale legate de acceptarea ofertei. Acest lucru se referă în special la:
- Prețul fără costuri de vamă și TVA de import. Aceste costuri suplimentare revin în sarcina și riscul clientului. Serviciul poștal și/sau de curierat va folosi o reglementare specifică pentru serviciile poștale și de curierat cu privire la import. Această reglementare se aplică atunci când bunurile sunt importate în țara de destinație din UE, ceea ce este cazul. Serviciul poștal și/sau de curierat va colecta TVA (fie împreună cu taxele de vamă, fie nu) de la destinatarul bunurilor;
- eventualele costuri de transport;
- modul în care va fi încheiat contractul și ce acțiuni sunt necesare pentru aceasta;
- dacă se aplică dreptul de a renunța la contract;
- modul de plată, livrare și îndeplinire a contractului;
- termenul pentru acceptarea ofertei sau termenul în care antreprenorul garantează prețul;
- nivelul tarifelor pentru comunicarea la distanță, dacă costurile de utilizare a tehnicii de comunicare la distanță sunt calculate pe o bază diferită de tariful standard pentru mijlocul de comunicare utilizat;
- dacă contractul este arhivat după încheierea acestuia și, dacă da, cum poate consumatorul să consulte acest lucru;
- modul în care consumatorul poate verifica informațiile pe care le-a furnizat în legătură cu contractul înainte de a-l încheia și, eventual, le poate reîmprospăta;
- eventualele alte limbi decât olandeză în care se poate încheia contractul;
- codurile de conduită căror comercianți sunt supuși și modul în care consumatorul poate consulta aceste coduri de conduită în mod electronic, și
- durata minimă a contractului încheiat la distanță în cazul unei tranzacții pe termen lung.
Opțional: dimensiuni disponibile, culori, tip de material.
Articolul 5 - Acord
Dacă consumatorul acceptă oferta, acesta va finaliza comanda. Antreprenorul va confirma primirea comenzii consumatorului fără întârziere printr-un e-mail. Această confirmare va conține toate detaliile relevante ale comenzii.
Contractul va fi încheiat la data la care consumatorul acceptă oferta, cu respectarea acestor termeni generali.
Antreprenorul va avea dreptul să refuze o comandă (sau parte dintr-o comandă) sau să impună condiții speciale pentru livrare după primirea comenzii, în cazul în care există motive justificate să se suspecteze că consumatorul nu va respecta obligațiile de plată, va fi suspectat de fraudă sau în cazul în care consumatorul a furnizat informații greșite în legătură cu comanda.
Articolul 6 - Dreptul de a renunța la contract
Consumatorul are dreptul să renunțe la contract fără a oferi vreun motiv pe o perioadă de 14 zile, cu excepția cazului în care există excepții menționate în acest articol. Perioada de renunțare expiră după 14 zile din ziua în care consumatorul, sau o terță parte desemnată de consumator care nu este transportatorul, a primit ultimul produs.
Pentru a respecta termenul de renunțare, consumatorul trebuie să notifice antreprenorul despre decizia sa de a renunța la contract. Consumatorul poate utiliza modelul de formular de renunțare, dar nu este obligat să facă acest lucru.
Articolul 7 - Costuri în caz de renunțare
Dacă consumatorul renunță la contract, acesta va plăti costurile directe de returnare a produsului. Antreprenorul va restitui consumatorului toate plățile primite de la acesta, inclusiv costurile de livrare (cu excepția costurilor suplimentare generate de alegerea unui alt tip de livrare decât cel mai ieftin tip standard de livrare oferit de antreprenor) fără întârziere nejustificată, dar nu mai târziu de 14 zile de la ziua în care a fost notificat de decizia consumatorului de a renunța la contract.
Antreprenorul va returna banii utilizând aceeași metodă de plată utilizată de consumator, cu excepția cazului în care consumatorul este de acord cu altceva. Antreprenorul poate amâna rambursarea până când a primit produsul înapoi sau până când consumatorul a dovedit că a returnat produsul, oricare dintre aceste situații survine prima.
Articolul 8 - Excluderea dreptului de a renunța la contract
Antreprenorul are dreptul să excludă dreptul de a renunța la contract în cazul următoarelor produse:
- produse care nu sunt returnate în ambalajul original;
- produse care nu sunt returnate în stare bună;
- produse care nu sunt returnate în termenul de 14 zile;
- produse fabricate conform specificațiilor consumatorului sau care sunt clar personalizate pentru acesta;
- produse care se pot deteriora rapid sau care au o dată de expirare scurtă;
- produsele desigilate după livrare și care nu pot fi returnate din motive de protecție a sănătății sau de igienă;
- în cazul în care consumatorul a solicitat explicit o vizită de reparație sau întreținere.
În astfel de cazuri, antreprenorul va informa consumatorul cu privire la excluderea dreptului de a renunța la contract în oferta inițială sau înainte de încheierea contractului.
Articolul 9 - Preț
Prețul oferit de antreprenor este stabilit în oferta sa și este valabil pe parcursul termenului stabilit. În cazul în care oferta nu este supusă unei perioade limitate, prețul va fi considerat valabil atât timp cât produsele și/sau serviciile sunt disponibile.
Prețul menționat include TVA, dar nu include costurile de transport sau taxe de import și costuri de livrare, în cazul în care consumatorul se află într-o țară terță.
Dacă există o greșeală evidentă în oferta antreprenorului, acesta nu este obligat să livreze produsele și/sau serviciile, iar consumatorul nu poate invoca vreo despăgubire.
Dacă, după acceptarea ofertei, prețurile pentru produse și/sau servicii sunt mărite, consumatorul are dreptul să renunțe la contract. Acest lucru nu se aplică în cazul în care:
- antreprenorul este obligat prin lege să ajusteze prețul, iar acesta nu se aplică.
- modificările sunt rezultatul schimbărilor în ratele de impozitare.
Articolul 10 - Respectarea reglementărilor și garanția
Antreprenorul garantează că produsele și/sau serviciile respectă acordul, specificațiile din ofertă, cerințele de fiabilitate și/sau utilizabilitate și reglementările legale existente la data încheierii contractului.
Articolul 11 - Livrare și executare
Antreprenorul se va strădui să livreze produsele în termenul menționat în ofertă. Acest termen se va considera un termen orientativ și nu va crea o obligație de livrare. Livrarea va fi efectuată în decurs de 30 de zile de la acceptarea ofertei, dacă nu s-a convenit altfel.
Antreprenorul nu este responsabil pentru întârzierile în livrare cauzate de consumator sau de circumstanțe externe.
Articolul 12 - Durata tranzacțiilor: durată, încetare și reînnoire
Antreprenorul va face referire la durata acordului în oferta sa. În cazul unui contract pe termen lung, acest lucru trebuie să fie menționat în mod clar.
În cazul în care contractul este pe termen lung, consumatorul poate renunța la contract cu un termen de preaviz de o lună. După terminarea termenului de contract, contractul se va reînnoi automat.
Articolul 13 - Plata
Consumatorul va plăti prețul stabilit de antreprenor în oferta sa. Plata se va face în termen de 14 zile de la acceptarea ofertei. În cazul în care termenul de plată nu este respectat, antreprenorul are dreptul să refuze livrarea până la primirea plății sau până la obținerea unei garanții pentru plată.
Articolul 14 - Procedura de reclamație
Consumatorul are dreptul să prezinte o reclamație cu privire la produsele și/sau serviciile primite.
Reclamațiile pot fi trimise prin e-mail la adresa info@noraluca-bucuresti.ro
Antreprenorul va răspunde la reclamații în termen de 14 zile.
Articolul 15 - Litigii
Dacă un litigiu nu poate fi soluționat pe cale amiabilă, va fi soluționat de instanța competentă din țara de rezidență a consumatorului.
Articolul 16 - Declarația de limitare a răspunderii
Dacă aceste clauze sunt considerate ineficiente, rămâne în vigoare celelalte clauze și limitările de răspundere vor fi interpretate în favoarea antreprenorului.